Impedantie-, Stroom- en Kabelcalculator

Calculator serie schakeling

Bij een serie schakeling verhoogt de totale impedantie bij iedere aangesloten luidspreker. Een lijn van 4 luidsprekers van 4 Ohm word dan 16 Ohm. (zie voorbeeld) Des te hoger de impedantie, des te lager het uiteindelijke vermogen (watt) wat je luidsprekers ontvangen. Gebruik onderstaande calculator om de totale impedantie van een serie schakeling te berekenen. (in het voorbeeld: 4,4,4,4)

Calculator Parallel schakeling

Bij een parallel schakeling verlaagt de totale impedantie bij iedere aangesloten luidspreker, dit is de meest gebruikte manier van luidsprekers doorlussen. Een parallel schakeling gebruik je meestal als je luidsprekers hebt met een hoge impedantie (bijv. 100V luidsprekers of 16 Ohm luidsprekers) Op deze manier kan je op 1 versterkerkanaal 4 luidsprekers van 16 Ohm aansluiten om uiteindelijk op een belasting van 4 Ohm uit te komen. (zie voorbeeld) Een lage impedantie vergroot het vermogen wat je versterker zal leveren, controleer daarom van de versterker op welke impedantie deze nog te gebruiken is. Gebruik onderstaande calculator om de totale impedantie van een parallel schakeling te berekenen. (in het voorbeeld: 16,16,16,16)

Een combinatie van serie/parallel schakelen is ook mogelijk.
Lijn 1: 4 luidsprekers van 4 Ohm in serie = 16 Ohm.
Lijn 2: 4 luidsprekers van 4 Ohm in serie = 16 Ohm.
Deze 2 lijnen van ieder 16 Ohm parallel aansluiten = 8 Ohm.
Gebruik beide calculators om je totale impedantie te berekenen, eerst de serie en vervolgens parallel. Eerst serie 2x (4,4,4,4 = 16) en vervolgens beide resultaten parallel (16, 16)

Calculator

De wet van Ohm is een van de belangrijkste formules in de electronica, en dus ook in de audio techniek. Deze formule gebruiken we om de relatie tussen elektrische spanning, stroom en weerstand te bepalen.

De formule is als volgt: U = I x R Dit kan je lezen als Spanning (U) = Stroom (I) x Weerstand (R) of als Volt (V) = Ampere (A) x Ohm (Ω) Door de eenvoud van deze formule is bij het hebben van slechts 2 waarden al voldoende om de 3e te berekenen.

Belangrijk in de audio is het vermogen (W) of wattage. Dit is als volgt uit te rekenen Watt (W) = Volt (V) x Ampere (A)

Symbool Eenheid Functie in vergelijking tot water
Spanning E of U Volt (V) Druk
Stroom I Ampere (A) Snelheid
Weerstand R Ohm (Ω) Weerstand
Vermogen W Watt (W) Kracht

Calculator maximale kabellengte